29. aprill 2005

Dieedi pidamisest ja selle järgimisest.

Miks madala süsivesikutega dieedi vaimustus hääbus ja mis võiks tulla järgmisena?
Muscle & Fitness Hers

Madala süsivesiku dieet oli algupäraselt väga lihtne: see tähendas süüa palju proteiini, tervislikke rasvasid ja köögivilju. Peale seda kui selline dieet muutus dieedipidamise põhisuunaks, ujutasid toiduainetööstused väga kiiresti poed üle madala süsivesikutesisaldusega toodetega: grillkaste, leib, jogurt, küpsised, krõpsud, kommid ja isegi pähklivõi.( Kas pähklivõi on kunagi olnud kõrge süsivesikutesisaldusega?) Nüüd panevad trendijälgijad tähele, et paljusid selliseid tooteid müüakse allahinnatuina, kuna ameeriklastel on madalatest süsivesikutest kõrini. Iga dieet kaasa arvatud ka madalasüsivesikuline piirab kaloreid ja on kaheldamatult hea kaalulangetamise eesmärkidel, kuid selle juurde jäämine on jätkuvalt probleem. Kas selline dieet on edaspidigi väljapääsuks ja kas seda on võimalik ka millegiga asendada? Vaatame olukorda pisut lähemalt.
Hiljutine uurimine, mille viis läbi NPD Group, leidis, et kui 2004 aasta alguses oli umbes 9% ameeriklastest madalasüsivesikulisel dieedil, siis aasta lõpuks langes see protsent 4- le. Knoxville-ist, Tennesse osariigist pärit toitumise spetsialist Anne- Marie Nocton selgitab, et madala süsivesikute sisaldusega dieedi fenomen hakkab viimaks populaarsust kaotama samal põhjusel, miks teisedki moehulluseks saanud dieedid. Dieedid on trendikad ja ebatõhusad. Jah, ebatõhusad,” ütleb ta. Uuringud avaldavad ja eksperdid nõustuvad, et dieedid ei toimi. Miks? Sest inimesed jätavad dieedipidamise ja pöörduvad oma elustiili juurde tagasi.”
Paljud sellised saadused on rafineeritud ja töödeldud- vastandlikud sellele, mida peaks madala süsivesikuline dieet sisaldama ja kaotavad poelettidel oma menu. Kas keegi tõesti mõtleb, et kui koogid ja jäätis sisaldavad vähe süsivesikuid, on nad sellepärast tervislikumad?”küsib Nocton. Mõningaid inimesi pani see trend rohkem brokkolit sööma, kuid siiski oli tavaline see, et nad valisid madala süsivesikute sisaldusega energiabatoone ja pagaritooteid. Sellised tooted ei aita kaalulangetamisel sugugi rohkem kaasa kui madala rasvasisaldusega ja rasvavabad koogid ja küpsised, mille tarbimine inimesi vaimustas ja mille nad peagi hülgasid mõningad aastad tagasi.” Teiste sõnadega, loevad kalorid, rääkimata maitsest, mis oli tihtipeale ohvriks toodud.
Rääkides maitsest, siis see on üks tähtsamaid faktoreid ostjatele, kes valivad toitu- isegi rohkem tähtis kui sisaldus ja hind. Inimesed ei jää toidu juurde, mis ei maitse hästi. See on teine põhjus, miks eelpool mainitud produktid inimestele ei meeldi.
Kõik need uued tooted ei anna muljet avaldavaid müügitulemusi. Coka ja Pepsi madala süsivesikutesisaldusega jook sai leige vastuvõtu osaliseks.”American Italians Pasta” toodetud kärbitud süsivesikutesisaldusega pasta oli läbikukkumine. Kuigi ladudes on ikka varuks palju madala süsivesikute sisaldusega toiduaineid, on nende hulk riiulitel märgatavalt vähenenud alates 2004 aasta algusest.

Mis järgmiseks?
Mõned positiivsed trendid on turule tulemas. General Mills rõhub täisteravilja toodetele, samal ajal kui mitmed helbetootjad on müügile toonud vähese suhkrusisaldusega versioonid laste lemmikuist. Kraft Foods plaanib 2005 aasta alguseks turule tuua South Beachi dieedi tootemargiga varustatud toiduained, mis sisaldavad täisterasid ja köögivilju. Toodang hakkab koosnema külmutatud pizzadest ja muudest külmutatud suupistetest, võileibadest ja helbe batoonikestest.
Aga paljud toitumise spetsialistid loodavad, et aasta 2005 tuleb igasugustes moehullustest vaba aasta.” Taolised dieedid on midagi, millega sa algul kaasa lähed ja siis loobud. Ma loodan, et inimesed muudavad oma mõtteviise ja küsivad endilt, On see tervislik?”enne kui valivad toidu,” ütleb Jessica Siegel, MPH, RD, dietoloog Gelson ´s Supermarketite juurest Lõuna – Californiast. Mulle meeldiks näha, et inimesed tunneksid end toidu suhtes mugavalt ja näeksid seda kui naudingu allikat, et nad ei tunneks süütunnet ja teisi negatiivseid tundeid ümbritseva toidu suhtes.”
Nocton lisab:” Inimesed on lõpuks hakanud aru saama, et dieedipidamine ja kaalu langetamine on tegelikult väga lihtne: söö õiget toitu, söö puu- ja köögivilju ja väldi kiirtoitu, praetud toitu ja töödeldut toitu. Odavaimad kalorid on tõesti halvimad meie jaoks. Mis on parem kui investeerida oma kehasse ja tervisesse?”

Kuus vihjet madalate süsivesikute kohta. Tasub proovida.

Vähenda oma peensuhkru tarbimist. Me sööme seda nagunii liiga palju. Loe lipikutelt lisatud ja peidetud suhkrute sisalduse kohta.
Vahepalaks pähklid. Nad täidavad kõhtu ja sisaldavad proteiini ja tervislikke rasvasid. Peotäis päeva jooksul on piisav kogus- ära nendega liialda.
Piira kastmete kasutamist. Grillkastmed, ketsup ja salatikastmed sisaldavad suhkrut ja palju naatriumit. Majonees on aga rasvane.
Söö rohkem proteiini. See tähtis toitaine hoiab su kõhtu rohkem täis kui süsivesikud ja rasvad ja dieedi ajal on tähtis, et saaksid seda.
Loe lipikuid. Atkins mõjutas ilmselt lipikute lugemist rohkem, kui mis iganes muu dieet. See komme on arendamist väärt.
Söö marju. Maasikad, mustikad ja vaarikad said Atkinsi poolt hästi reklaamituiks. Nad on maitsvad ja tervislikud- hea valik magustoiduks igal ajal.

Autor: No Kia