4. september 2005

Hea, halb ja tervislik.

Muscle & Fitness Hers

Selgub, et toidud, millel on halb reputatsioon, on üllatuslikult sinu jaoks head ja mõningad sinu jaoks head” toidud pole.

Toitumisteadlastele meeldib meile öelda, et pole olemas selliseid mõisteid nagu hea” toit ja halb” toit ja et kõiki toite on võimalik kasutada tervislikus dieedis. Kõlab nagu nõuanne, kuid enamik inimesi proovib toituda õigesti oma heaolu hüvanguks ja ka selleks, et olla kindel, et neil jätkub energiat treenimiseks suundumuseks on teatud toitudest loobumine. Ikkagi, paljud neist toitudest omavad halba reputatsiooni, mis põhineb iganenud ja mõnikord ekslikul informatsioonil. Vanad ideed surevad aeglaselt,” ütleb Elizabeth Ward, kes on rahva tervise teadusmagister ja toitumisspetsialist Bostoni piirkonnas.
Kui osa toitumisalasest informatsioonist on aegunud, võib see võtta aastaid, võib-olla isegi dekaade, et seda kontseptsiooni muuta.” Inimestel baseeruvad teadmised toitude tervislikkusest mõningatel spetsiifilistel toitainetel (nagu rasv), ja seetõttu märgistatakse mõned tervislikud toidud sinu jaoks halbadena. Hiljuti hindasid toitumisspetsialistid ümber palju toiduaineid, mis olid varem dieetidest välja jäetud; see annab sulle nüüd suurepärase võimaluse vaadata oma halbade toiduainete leht üle. Siin on 10 toiduainet, mis vaatamata minevikus olevale halvale reputatsioonile, on täis sulle häid toitaineid.

Veiseliha.

Need, kes jälgisid Atkinsi dieeti, ei olnud kunagi veiseliha tarbimise pärast mures, kuid suur osa meist oli. Ometi soovitavad eksperdid nüüd süüa lahjat veiseliha, sest selles on külluslikult rauda, tsinki ja konjugeeritud linoolhapet (CLA), rääkimata proteiinist. Paljud naised ei saa piisavalt rauda,” ütleb Leslie Bonci, rahva tervise teadusmagister ja Pittsburghi Ülikooli Meditsiini Keskuse direktor, ja raud lihas on parimas kvantiteedis ja vormis verre imendumiseks.” Õigupoolest leidis Tualane Ülikooli Rahva Tervise ja Troopilise Meditsiini Kooli poolt läbi viidud uurimustöö, et inimesed, kelle toidusedelis oli liha tarbimine 75 protsentiili või isegi rohkem, omasid suuremat heme raua( kõige paremini imenduv liik), fosfori, vitamiin B-12, niatsiini ja tsingi laekumist kehasse. Jää lahjade tükkide juurde nagu reietükk või küljetükk ja väldi ribisid ja hakkliha. Hoia seveeringuid 4 untsi piires.

Sokolaad.

See armastatud maius ei ole enam ainult maius. Sokolaad ja tume sokolaad on hea toidulehel, sest see on rikas sellise ainese poolest nagu polüfenool.”Polüfenool vähendab südamehaiguste riske, ja ennetab halva kolesterooli ladestumist veresoonte seintele, ütleb Bonci. Penni Riikliku Ülikooli poolt läbi viidud uuringutes osalenud inimesed, kes sõid umbes pool untsi tumedat sokolaadi päevas märkasid veres hea kolesterooli taseme tõusu. Ja siin on veel üks üllatus: hiljutine Lõuna Koreas läbi viidud uuring leidis, et kakao sisaldab rohkem polüfenooli, flavonoide, antioksüdante ja fütokemikaale, kui must, roheline või punane tee või punane vein. See ei anna sulle siiski õigust seda liiga palju pugida, sest sokolaadis on palju rasva ja kaloreid. Kui aga võtad väikese tüki sokolaadi või tassi kuuma kakaod päevas, siis on see kasutoov.

Pähklid.

Jah, pähklid sisaldavad suures koguses rasva, kuid see rasv on monoküllastamatu ja polüküllastumatu kaks tüüpi, mis omavad südamele kasulikku mõju. Pähklid on hea proteiini allikas ja sisaldavad E vitamiini, seleeniumi, kiudaineid ja fütokemikaali resveratrol, mis on tuntud kui kolesterooli alandaja. Pähklid sisaldavad küllaltki palju kaloreid, seega ei saa sa neid limiteerimatult süüa, ilma, et su kaal ei kasvaks. Kui sa aga sööd peotäie päevas, aitvad need hoopis sul kaalu korras hoida. Sellepärast, et need on nii rahuldustpakkuvad, selgitab Connie B. Diekman, toitumise ülikooli direktor Washingtoni Ülikoolis St.Louis. Nad lihtsustavad kontrolli selle üle, mida ja kui palju sa sööd,” selgitab ta. Kõige tervislikumaks valikuks on maapähklid, hikkoripuu viljad, kreeka pähklid ja mandlid.

Krevetid.

Kaua aega andis krevettide kolesterooli sisaldus neile halva reputatsiooni. Kuid seda enne, kui teadlased õppisid, et kolesterool toidus ei suurenda vere kolesterooli taset ligilähedaltki nii palju kui seda teevad küllastunud rasvad ja trans-rasvhapped. Krevetid on lähemalt vaadeldes tõestatult ohutud: Washingtonis asuva Rockefelleri Ülikooli poolt läbi viidud uurimus leidis, et 300 grammi krevettide tarbimine päevas mis on võrdne 55 krevetiga ei suurendanud ebasoodsalt kolesterooli taset inimestel, kellel oli normaalne kolesterooli tase. Krevetid ei ole enam mustas nimekirjas, kuna nad sisaldavad vaid väga vähe rasva ja rasv, mida nad omavad, on küllastamatu ja omega- 3 rasvhappe modifikatsioon, mis aitab reumatoid- artriidi ja teiste põletiku vormide puhul,” ütleb Diekman. See on ka hea proteiini allikas ja selles on vähe kaloreid selles on 14 grammi proteiini ja ainult 66 kalorit tosinas suures aurutatud krevetis.

Juust.

Kas suur rasvasisaldus on juustus on su pannud sellest täielikult loobuma? Kui nii, siis loe järgnevat: hoolimata suurest rasvasisaldusest on juust hea konjugeeritud linoolhappe (CLA) allikas, see on toitaine, mis võib aidata kaalu ja veresuhkru taset kontrolli all hoida., ütleb Bonci. Ja juust on loomulikult ka hea proteiini ja kaltsiumi allikas, mis pole üksnes su luudele hea, vaid aitab samuti vähendada premenstruaalse sündroomi mõjusid ja alandab vererõhku. Uuringud näitavad ka, et juustu söömine hoiab ära hambaaukude tekkimise, sest suurendab kaltsiumi sisaldust hambakatus, mis jätab bakterid ilma nende esmasest toiduallikast. Üks või kaks untsi on koguseks, mille poole võiks püüelda. Kui oled aga mures juustu rasvasisalduse pärast ja see on küllastunud rasv ja seega väärib lähemat vaatlust proovi madala rasvasisaldusega tooteid.

Pizza.

Pizza on nagu terve toidupüramiid ühes toidus”, ütleb Cynthia Sass, Tampas baseeruv Ameerika Dieteetilise Assotsiatsiooni pressiesindaja. See on hea süsivesikute allikas ( parem, kui põhi on täielikult nisujahust), piimatoode( tänu juustule), köögiviljad ( kui sa katad selle paprikaga, sibulate, artisokkidega või millegi muuga pluss tomatikaste) ja lahja liha ( kui kasutad Canada peekonit või kanaliha). Võtmeks on vältida kõrge rasvasisaldusega liha ja paksupõhjalisi ning täidistest pungil variante.” Ja ära söö ainult pizzat, ütleb Ward. Söö salatit või puuviljasalatit koos sellega.”

Munad.

Kolesterooli foobia aegadel sai munast (vähemalt munakollasest), kui kõrge kolesterooli musternäidis. Kuid kui toidus on väga palju kolesterooli, vähendab organism tavaliselt ise oma kolesteroolitoodangut. Pealegi kahe uuringu tulemuse põhjal, mis viidi läbi Harvardi Rahva Tervise Kooli poolt, leiti, et üks muna päevas ei suurenda tervetel inimestel südamehaiguste riski. Seega, kui su vere kolesterooli tase on normaalsestes piirides, ära kõhkle ja söö terve muna. Muna on hea proteiini, A ja D vitamiini ja luteiini allikas, mis kaitseb silma võrkkesta liigse valguse eest ja hoiab ära selle kahjustumise.

Kartulid.

Madala süsivesikutesisaldusega dieedi pooldajad panevad kindlasti need rikkalikult süsivesikuid sisaldavad köögiviljad oma mittesoovitavate toiduainete tippu, aga tegelikult on kartul üsna tervislik, kui sa just ei söö neid friteeritult või rasvas praetuna. Nad on kaaliumi, C vitamiini, raua ja kui tegemist on magusa kartuliga, ka beeta karotiini allikaks. Kartul on kõhtu täitev, loomupäraselt madala rasvasisaldusega ja külluslikult varustatud kiudainetega, kui sa sööd ka koort (keskmine küpsetatud kartul sisaldab 12% päevasest soovituslikust kiudainete tarbimise päevasest normist). Kuna nad sisaldavad kiudaineid, võib kartulite söömine vähendada su kolesterooli taset, stabiliseerida veresuhkrut ja aitab täiskõhutundel kauem püsida,” räägib Bonci. Aga kui sa pole võimeline nägema kartulit kastme või või all, siis see on tõesti probleem.”

Jääsalat.

Inimesed arvavad, et sel pole toiteväärtust, kuid sel on,” räägib Sass. Õigus, see pole küll sama väärtuslik kui värske spinat. Aga need, kes mõnitades nimetasid jääsalatit krõmpsuvaks veeks, on küll ekslikud. Peale kõrge veesisalduse (vett käsitletakse kui toitainet), sisaldab jääsalat K vitamiini, C vitamiini ja kiudaineid. Lisaks on ta väga vähese kalorite sisaldusega: üks kolmandik keskmisest peast sisaldab vaid 30 kalorit, aga seal on 12% päevasest C vitamiini vajadusest ja 8% päevasest soovituslikust kiudainete sisaldusest. Nüüd, mil jääsalat teeb tagasitulekut, siis naudi julgelt seda krõmpsuvat viilu (kui sa just ei kuhja sellele kõrge rasvasisaldusega kastmeid).

Kohvi.

Kuigi kohvit on peetud kahjulikuks rindadele, luudele ja südamele, on ta õigeks mõistetud kõigi kolme suhtes. Vahepeal läbi viidud uuringud näitavad, et kohvi võib ära hoida hambaaukude teket. Ja õigeaegne tass kohvi võib ravida peavalu, parandada erksust ja anda lisatõuke sportlikule esitlusele. Eelnevalt läbi viidud uuringud kinnitavad ka, et üks kuni kolm tassi kohvi päevas tarbivatel inimestel esineb poole vähem Parkinsoni tõbe. Kuid ära liialda sellega: rohkem kui kolm tassi päevas võib teha su närviliseks ja kui sa püüad rasestuda, siis võib see nurjata su katsed.

Autor: No Kia