12. juuli 2004

KALA – rohkem lihast vähem rasva

Proteiin ja tervislikud rasvad teevad lõhest ideaalse söögi tugevale ja rasvavaesele kehale.

Soovid saada suureks ja mitterasvaseks samal ajal? Püüa teha kaks alternatiivset plaani madala süsivesikuga dieet järgneb ajutiselt kõrgema süsivesikusisaldusega toidule. Nii suudad saavutada võimatut: langetada keharasva ja samas kasvatades lihasemassi. Lihtsaim tee on seda teha nii, et lisad suure osa oma dieeti kala. See põhineb seigal, et kala on hea moodus madala-süsivesiku dieedi jaoks.

Uuringud ülekaaluliste naistega näitasid seda, et need kes lisasid kala oma menüüsse kolm korda nädalas kaotasid rohkem kehakaalu, kui teine grupp, kes tarbisid küll sama koguse kaloreid aga ilma kalata. Uurijad spekuleerisid seda, et omega-3 rasvhapped, mida leidub kalas, aitavad kaasa rasva kaotusele. Teised uurijad arvavad, et kala suurendab rasva-põletamise aktiivsust ensüümidega.

Kulturistid võiks järgida sellist kava: madala-süsivesikuga dieeti 3-5 päeva. Pärast seda perioodi aga taas sisse lülitada süsivesikud oma dieeti. See madala- ja kõrge süsivesikudieedi vaheldus võib viia anaboolsete hormoonide tootmiseni, mis on vajalik lihaste kasvuks. Nii saavutad sa parima mõlemas keskkonnas vähem süsivesikud, et vähendada rasva ja siis rohkem, et kasvatada massi.

Selleks on suurepärane kala, mis on proteiinirikas, naturaalselt madala süsivesiku kogusega. Rasvasisaldus võib näida kõrge, aga need on peamiselt head rasvad lõhest ja oliivi õlist, mis aitavad sul säilitada suurust, olla terve ja tunda end rahulolevana. Igas toidukorras hoolitse, et saaksid omega-3 rasvhappeid.

Laimi ja koriandriga lõhe
1 teelusikas küüslaaugu pulbrit
¼ teelusikas soola
1 teelusikas musta pipart
1 nael lõhe fileed või lõiku
1 supilusikas extra oliiviõli
¼ tassi laimimahla
½ värsket koriandrit
1 teelusikas mingit suhkru aseainet

Raputa üle küüslaugu pulbri, soola ja pipraga lõhefilee või lõik. Väike klaas, segatud oliiviõliga, laimimahla, koriandri ja suhkruasendajaga. Aseta lõhe pannile ja küpseta läbi keskmise/kõrge kuumusega 4-5 min. Edasi kata see miksitud seguga ja lase veel küpseda 4-5 min. See teeb 3 portsioni.

Koostis ühes portsionis: 310 klaorit, 30g proteiini, 2g süsivesikuid, 19g rasva.

Autor: joker