3. märts 2007

Konjugeeritud linoolhape – CLA

Mis see on ja kust see pärineb?

Konjugeeritud linoolhape (CLA) on naturaalsel kujul esinev rasvhape, mis sisaldub vähesel määral lihas ja piimatoodetes. CLA avastati kogemata 1978. aastal Michael W. Paiza poolt Wisconsini ülikoolis, kui ta uuris protsesse, mis toimuvad liha küpsetamisel.

CLA kohta tehtud uuringud on kinnitanud järgmist: aitab kasvatada lihaseid, vähendab keharasva ning loob optimaalse rakukeskkonna, mis on hea tervise eelduseks.

CLA esineb sellistes toitudes nagu piim, juust, loomaliha, lambaliha ning ka mitmetes töödeldud toitudes. Samas sisaldub nendes CLAd niivõrd väikeses koguses, et piisava koguse saamiseks ei ole tava toit ratsionaalne lahendus, kalorsus oleks lihtsalt meeletu.

Kuidas see mõjub ning millised teaduslikud uuringud seda toetavad?

Tänu arvukatele uuringutele on leitud majanduslikult mõistlik ning efektiivne viis CLA tootmiseks. Tänasel päeval on CLA saadaval pehmete geelikapslitena. See loob võimaluse tarbida täpses koguses CLAd vastavalt ette nähtud graafikule ning seda ilma meeletuid kaloreid õgimata. CLA pole näidanud üksnes võimet suurendada lihasmassi ja vähendada rasva, uuringud on näidanud ka antikataboolset, antioksüdantset ning immuunsüsteemi tugevdavat mõju. Kõike seda tänu struktuursele lipiidile.

Aastaid vaatasid toitumise spetsialistid rasvadest mööda, oletati, et neil puudub toitumises kasulik roll. Selle asemel keskenduti valkude ja süsivesikute uurimisele. Ilmselt olid ka helged pead mõjutatud massimeedias levivast kampaaniast „igasugune rasv on halb”. Õnneks on asjaolud nüüdseks paranenud. Toitumisalased geeniused nagu Dr. Barry Sears on tõestanud, et tähtsad rasvhapped ei ole üksnes vajalikud heaks terviseks, vaid nende kasutamine omab lisaks ka palju muid positiivseid efekte. Dr. Sears on kindel, et rasvhapped mõjutavad otseselt keha kasvu toetavaid hormoone.

Kuigi CLA käitumist ei mõisteta veel täielikult, aktsepteeritakse teadusringkondades laialt levinud arvamust, et CLA tasakaalustab linoolhappe negatiivset mõju ja reguleerib loomadel rasvade ja proteiinide ainevahetust. CLAd kõige täpsemalt klassifitseerides võib tema kohta öelda kasvu faktor.

Toidu efektiivsem kasutamine! Loomkatsed on näidanud, et CLA mõjutab lihaste kasvu. Kontrollrühmal, kelle toit sisaldas CLAd, täheldati keha lihaskoe kasvu ning samal ajal vähenes märkimisväärselt rasvkude. Hämmastav on asjaolu, et katsealustel vähendati ka antavat toidu kogust. Lihasmass kasvas vaatamata sellele, et nad sõid vähem. Sellest võib järeldada, et CLA tõstab toidust omastatava energia efektiivsust ning samal ajal suurendab ka rasvavarude energiaks kasutamist.

Märkimisväärne keha kompositsiooni ümberjaotus on üheks põhjuseks, kuidas CLA mõjutab immuunsüsteemi. CLA aitab vähendada lihaskoe lammutamist, mida põhjustab kõrge tsütokiinide tase.

Inimestega läbi viidavad katsed on jõudmas üsna sarnastele tulemustele. CLA võib olla kõige märkimisväärsem toidulisand, mis sellel kümnendil avastatud. Oma anti-kataboolsete mõjude poolest võib teda võrrelda ka tugevata medikamentidega. CLA on looduslikult esinev toitaine, millel on omadused soodustada lihaskasvu, vähendada rasva ning tugevdada üldist tervist.

Kellele on mõeldud ja millised on defitsiidi sümptomid?

Mõeldud atleetidele, kes soovivad saavutada suuremat lihasmassi ning vähendada keha rasva, CLA on unikaalne avastus, mis aitab neid eesmärke kergemini saavutada ning omab positiivset efekti immuunsüsteemile ning käitub antioksüdandina.

Kui palju peaks tarbima? Kas on kõrvalmõjusid?

CLA on tavaliselt saadaval geelikapslitena, mis sisaldavad toimeainet vahemikus 600 1000 mg. Kõik teada olevad tõendid näitavad, et CLA pole soovituslikes kogustes mürgine ning on ohutu.

Autor: Fitness.ee