12. november 2003

Mõned retseptid Marek Morozovilt

Meeldiv on tõdeda, et Oti eeskujul hakkavad oma saladusi paljastama ka teised Eesti tippkultusistid! (toim.)

Lõhe-riisihelbe pihvid

Valmistusained:
3 dl keedetud riisihelbepudru
1 dl kohvikoort
2 muna
2 sl tärklist
1 mugulsibul
2 viilu juustu (lahja)
100-150 g külmsuitsulõhet
sidrunipipart
veidi soola
praadimiseks natuke õli

Valmistusviis:
1. Haki sibul ja pruunista pisut pannil.
2. Haki juust ja lõhe.
3. Sega kõik ained omavahel, maitsesta ja prae pannil paksemad pihvid.
4. Serveeri kuumalt või külmalt koos köögivilja-puuviljasalatiga.

Hüva nõu:
Lõhe võid asendada ka forelliga.

Portsjone: 2-3

Forelliomlett

Valmistusained:
400 g kergelt soolatud või marineeritud forellilõike
veidi õli praadimiseks
1 väike paprika
1 sibul või tükk porrulauku
2 muna + 2 munavalget
4 sl piima või vett
soola
lehtsalatit
tilli
tomatit
piiniaseemneid

Valmistusviis:
Kalla kalalõigud õlitatud pannile ja kuumuta väikesel tulel. Lisa tükeldatud köögivili ja hauta pehmeks.
Klopi munad piimaga segi ja lisa maitseks veidi soola. Vala munapiim pannile ja jätka kuumutamist. Sega mõned korrad ettevaatlikult ja jäta omlett väheses kuumuses tahenema. Lõigu lehtsalat õhukesteks ribadeks ja lisa maitseks mõni lusikatäis piiniaseemneid.

Serveeri rukkileiva ja tomatitega.

Portsjone: 3-4
Valmistusaeg: 15 min

Kartuli-kodujuustuvorm

Valmistusained:
500 g keedetud kartuleid
400 g kodujuustu
100 g sinki
2 sibulat
100 g juustu (lahja)
2 muna + 2 munavalget
1 dl piima
tilli ja sibulapealseid
soola

Valmistusviis:
Lõika kartulid, liha ja sibulad kuubikuteks.
Prae sink ja sibulad ahjuvormis, lisa kartulikuubikud, kodujuust ja hakitud maitseroheline. Vala üle muna-piimaseguga, puista peale riivitud juust.

Küpseta eelkuumutatud ahjus umbes 40-45 minutit.

Tuunikalaomlett

Valmistusained:
2 muna + 4 munavalget
3 sl vett
1 tl soola
veidi valget pipart
1 – 2 sl õli

TÄIDIS:
1 väike porru
1l tl karrit
1 sl õli
3-4 tomatit
1 prk tuunikala vees (u. 185 g)
2 sl hakitud tilli
10 – 12 musta oliivi
soola
musta pipart

Valmistusviis:
Tee täidis. Pese ja puhasta porru. Lõika see ribadeks.
Kuumuta karrit rasvas potipõhjal. Lisa porru ja küpseta poolpehmeks.
Lõika tomatid lõikudeks. Lisa need potti ja kuumuta, kuni need on pehmed.
Nõruta tuunikala ja sega see täidise hulka.
Lisa potti till ja oliivid. Maitsesta segu soola ja pipraga.
Keeda paar minutit.
Klopi munad, vesi, sool ja pipar kahvliga segamini. Sega ainult niipalju, et munavalged ja rebud segunevad.
Kuumuta pannil õli. Kalla munasegu pannile.
Sega omletti paar korda kahvliga. Küpseta, kuni omleti pind on koorene ja põhi kuldkollane.
Aseta täidis omleti ühele poolele. Nihuta omleti täidisega pool serveerimis-vaagnale ja keera täidiseta pool sellele peale. Serveeri kohe näiteks täistera leiva ja salatiga.

Hüva nõu:
Asendada võib tuunikala ka mõne muu kalaga

Portsjone: 3-4

Valmistusaeg: u. 20 min

Broileri-hallitusjuustu pada

Valmistusained:
1 kg broilerifileed
1 tl soola
1/2 tl valget pipart
250 g paprikat
250 g sibulat
200 g hallitusjuustu
2 küüslauguküünt
250 g maitsestamata jogurtit
praadimiseks õli
1 tl paprikapulbrit
1/2 tl soola
500 g virsiku- või ananassikompotti

Valmistusviis:
Maitsesta broilerifileed soola ja pipraga.
Küpseta 200°C praeahjus umbes 20min.
Hauta kergelt, tükeldatud paprika, sibul ja purustatud küüslauk (umbes 5min).

Murenda sekka hallitusjuust ja sega, et juust sulaks. Lisa paprikapulber, tükeldatud broileri ja virsikukuubikud ning lõpuks lisa jogurt (kuumuta kuni keemiseni aga ära keeda).

Serveeri koos riisiga.

Autor: M.M.