Stevia ehk naturaalne looduslik suhkruasendaja
Paraguai suhkruleht e. stevia e. magusleht kuulub korvõieliste sugukonda, ta kasvab looduslikult Paraguai ja Brasiilia äärealade niiskes kliimas, Kesk- ja Lõuna-Ameerika ning Mehhiko vihmametsades. Selle piparmündisarnase taime lehed on 15 x magusamad kui suhkur, ekstrakt on lausa 300 x magusam. 100g värsketest lehtedest saab teha magusaks 180l teed. Erinevates riikides on stevia ekstrakti kasutatud naturaalse kalorivaba magustajana umbes 20 aastat. Euroopa Liit andis loa kasutada steviat magusainena 2011. aasta detsembris peale põhjalikke teadusuuringuid.
Stevial on võrreldes kunstlike ja kahjulike magusainetega palju positiivseid ja kasulikke omadusi.
Kuna see ei tõsta veresuhkru taset (tegelikult lausa langetab seda), siis on see sobilik eriti diabeetikutele ja kaalulangetajatele
* stevia ei lõhu hambaid ega tekita kaariest fluori- ning teiste mikroelementide sisalduse tõttu
* on 100% looduslik
* normaliseerib vererõhku
* stevial on põletiku-, seente ja allergiavastane toime
* stevia sisaldab immuunsüsteemi tugevdavaid vitamiine ja mineraale, seda soovitatakse kasutada gripi ja külmetuse ennetamiseks
* tänu vitamiinidele aitab stevia ennetada vistrike teket (kasulik ka välispidisel kasutamisel), aitab kaasa haavade paranemisele
* vähendab gaaside teket, aitab mao ülihappesuse korral. Lisaks sisaldab ta ensüüme, mineraale, klorofülli ning taimeosakesi, mis tekitavad head tuju ja on väsimuse vastu.
Ta on antibakteriaalne ning teda kasutatakse paljudes suuveedes ja hambapastades. Kaariese ja paradontoosi profülaktika jaoks piisab ka ainult stevia lehtede närimisest. Stevia takistab bakterite levikut, mis tekitavad kaariest ja igemepõletikku. Suhkrulehte võib lisada toitudele ja jookidele nii värskelt kui ka kuivatatud lehepudina. Suhkrulehe lehed säilitavad oma magususe ka kuivatatult ja väga kaua. Kuna stevia talub hästi kuumutamist, siis saab suhkrulehega valmistada ka magustoite ja keediseid.
Kaalust alla!
Stevia on kasulik abivahend kõigile, kes soovivad kaalu langetada, kuna
* see on täiesti kalorivaba, nii saab nautida ka dieedi ajal magusaid toite vältides samas suhkrus sisalduvaid kaloreid
* kuna stevia kasutamisel ei kõigu veresuhkru tase, siis jäävad ära magusa söömisega seotud äkilised näljahood
* stevia on ka süsivesikute vaba ja selle glükeemiline indeks ehk GI on 0.
Pärast aastatepikkuseid uuringuid tunnistas Euroopa Toiduohutusamet stevia täiesti ohutuks!
Autor: Veronika Otter